28 Kasım 2009 Cumartesi

6.Sınıf Türkçe Yapım Ekleri Test 1

Sınıf : 6. Sınıf
Ders : turkce
Konu : 34.yapım ekleri - 1

Bu testin süresi 10 dakikadır.

Not: CEVAP ANAHTARI YORUM OLARAK YAYINLANACAKTIR. SİZ DE CEVAPLARINIZI ORAYA YAZMAYI UNUTMAYIN

Başarılar..

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki tırnak içindeki sözcüğün aldığı ekin işlevi diğerlerinden farklıdır?

A) Bugünkü derste ''sunum'' yapmam gerekiyor.
B) Bu soruna ''çözüm'' henüz bulunamadı.
C) Bugün ''başım'' çok ağrıyor.
D) Bu ''konum'' yeni yapılar için elverişlidir.


2. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki tırnak içindeki sözcük kök durumundadır?

A) Dünyadaki ''işsizlik''oranı gün geçtikçe artıyor.
B) Antika''şekerlik''kırılınca annem çok üzüldü.
C) 'Ilık'' bir hava var bugün dışarıda.
D) Dayım ülkeye döndüğünde ''kırk'' yaşındaydı.


3. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi kök durumundadır?

A) Palto
B) Bilgin
C) Çalgı
D) Süzgeç


4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla yapım eki almış sözcük vardır?

A) Yeni evimizin manzarası çok güzeldi.
B) Elinde kalınca bir kitapla beni karşıladı.
C) Alacaklılar mağazanın önünde sabırla bekliyordu.
D) Saçındaki renk renk tokalarla güzel görünüyorsun.


5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem yapım hem çekim eki almış sözcük vardır?

A) Sahilde oturmuş gemileri seyrediyordu.
B) Müzik aletleri çocukluğundan beri ilgisini çeker.
C) Bu yılki filmler, hayranlık uyandırdı.
D) Sonbahar yaprakları her yana dağıldı.


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem yapım eki hem de çekim eki almış sözcük vardır?

A) Alıcı gür sesiyle adama bağırıyordu.
B) Kahkahalarla gülen çocuk birden sustu.
C) Bu öğlenki yemek hoşuna gitti mi?
D) Bu güzelliklerin farkına var lütfen.


7. Aşagıdaki cümlelerin hangisinde türemiş sözcük kullanılmamıştır?

A) Bazı çiçekler tıpta da kullanılır.
B) Derslerini hergün keyifle çalışır.
C) Bu yapıt sizin de ilginizi çeker.
D) Bahçemizde bir eğlence düzenledik.


8. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki sözcüklerin tamamı basit yapılıdır?

A) Evimizin yanında ulu bir ağaç vardı.
B) Ödev yaparken uykusu gelmiş.
C) Gezici sağlık ekipleri evleri dolaştı.
D) Ablam beni umulmadık şekilde yanılttı.


9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden fazla yapım eki almış sözcük vardır?

A) Yeni defter almak için kırtasiyeye gitti.
B) Minik kızın güzel bir yüzü vardı.
C) Benimle konuşmadı kızgınlığı geçene kadar.
D) Bu kouyu sizinle daha önce tartışmıştık.


10. 'Aramana gerek yok benim cebimde bozukluklar vardı.''cümlesinde yapım eki almış kaç tane sözcük vardır?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

8 yorum:

Emine İyi dedi ki...

Doğru Cevaplar
1. c 10 Puan
2. d 10 Puan
3. a 10 Puan
4. c 10 Puan
5. b 10 Puan
6. d 10 Puan
7. b 10 Puan
8. a 10 Puan
9. c 10 Puan
10. b 10 Puan

Adsız dedi ki...

1-c
2-d
3-a
4-c
5-b
6-d
7-b
8-a
9-c
10-b

merve dedi ki...

siz nerden biliyorsunuz bakalım cevapları?

Adsız dedi ki...

bir şey bilmeden yazıyorlar hepsini atmışlar dikkat edin.

Adsız dedi ki...

siz çok biliyosunuz yaaaa.

Adsız dedi ki...

salllaaaaaaaaaa

Aylin dedi ki...

Yha yürüyün gidin yaa siz sallıyonuz !! YÜRRÜÜÜ KANMAZLAR!

Adsız dedi ki...

YALANCILARRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR